Tips voor schilderen in huis

Ik heb inmiddels heel veel uur geschilderd in mijn leven en daardoor de nodige ervaring opgedaan. Van elke schilderklus lijk je dan ook wel weer bij te leren. Om mij heen hoor ik vaak dat mensen schilderklussen uitbesteden of dat vrouwen het schilderen standaard overlaten aan hun man. Kom op dames, een beetje emancipatie kan geen kwaad! Ik zat als kind al met een kwast en lak mijn lambrisering te schilderen; de interesse was er al vroeg. Om de drempel voor jullie lager te maken, heb ik mijn tips verzameld én ik geef antwoord op de ingestuurde vragen.

Verven of schilderen?

Verven of schilderen, wat is nou eigenlijk het verschil en is die er wel? Nou, jazeker! Hoewel ik moet bekennen dat ik de termen verven en schilderen ook vaak door elkaar gebruik. Schilderen kent meer precisiewerk dan verven. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van meubels. Bij verven mag je denken aan grote vlaktes, zoals het verven van muren. Deze blog beperk ik tot schilderen, wat weer totaal andere tips kent dan verven.

Schilderen voor beginners

Zoals ik al zei: ik heb er flink wat schilder-uren opzitten. Als student vond ik het fijn om meubels op te knappen en verkopen voor een extra zakcentje. En zo stond onze hal altijd vol met stapels vers geschilderde meubels. Tegenwoordig ben ik heel vaak aan het schilderen en ik doe dat dan ook heel graag met alle Ikea Hacks.

Ontdek deze Ikea Hack

En heel veel andere Hacks

bekijk ze hier

Goed, ik ben dus geen beginner meer. Maar wat zijn nou handige tips voor schilderende beginners? Ik deel de fijnste die ik zelf heb ervaren en ik geef antwoord op de ingestuurde vragen. Ik deel alle tips op in de verschillende categorieën:

  • Ontvetten voor schilderen
  • Ontvetten combineren met schuren, heerlijk!
  • Schuren voor schilderen
  • Stofvrij schilderen
  • Gebruik grondverf (op waterbasis)
  • Fineer en spaanplaat lakken/schilderen
  • Hoogglans, zijdeglans, extra mat

Ontvetten voor schilderen

Het is ontzettend belangrijk om je schilderwerk te ontvetten voordat je gaat schilderen. Ik heb het één keer niet gedaan bij een meubel dat ik gratis kon ophalen via Marktplaats:

Ideeën om een kastje op te knappen
Dit oude theemeubel verdiende wel wat meer liefde, ik besloot hem op te knappen zodat hij een tweede leven kon krijgen in een nieuw huis.

... En daar had ik flink spijt van! Waarom? Het schuurpapier loopt om de haverklap vol met vettigheid. En met vet schuurpapier kun je niet schuren. Vooral als je meubels tweedehands hebt gekocht, heb je geen idee hoe vet het eigenlijk kan zijn (van je eigen huis kun je dat wellicht beter inschatten).

Tip van Rens: onvoldoende ontvet en loopt je schuurpapier vast met vettigheid? Pak hem dan bij het uiteinde vast en mep ermee op een rand, zo sla je de vettigheid eruit.

Ik vond ontvetten vroeger heel spannend klinken, alsof ik met de meest chemische middelen aan de slag moest waarbij minstens handschoenen, een veiligheidsbril en een zuurstofmasker bij zouden komen kijken. Niets is minder waar!

Tip van Rens: ontvetten is niet spannend: een druppeltje dreft in een bak water is al voldoende.

Ontvetten kan dus echt super gemakkelijk met een beetje afwasmiddel.

Let op! Ga niet onbehandeld hout ontvetten met water, dan zet het hout uit. In dit geval maak je meestal gebruik van thinner (chemisch!).

Ontvetten met thinner laat ik wel aan mijn man over, zo ben ik dan ook wel weer.

Ontvetten combineren met schuren, heerlijk!

Ja, dit is echt wel een genot hoor! Ontvetten en schuren tegelijk. Wat? Ja, serieus! Hier zitten zoveel voordelen aan!

Ontvetten en schuren kun je tegelijkertijd doen.

Er is schuurpapier wat geen schuurpapier is maar feitelijk een schuurspons. Wat dus in het water met dat drupje Dreft kan, en waarmee je het oppervlak ontvet en schuurt tegelijkertijd. Neem bijvoorbeeld deze van Karwei.

Schuurspons

Tip van Rens: ontvetten en schuren kun je alleen tegelijkertijd doen indien het hout al behandeld is! Doe dit niet op kaal hout want dan zet het hout op en dat moet je niet willen.

Het grootste voordeel hiervan vind ik nog niet eens de twee vliegen in één klap maar vooral het feit dat je niet met stof te maken hebt! Ik kreeg onder andere de vraag binnen hoe je ervoor zorgt dat je stof-vrij kan schilderen, nou: ga dan zeker voor de schuurspons in combinatie met water/Dreft.

Als je ontvet en schuurt tegelijkertijd, krijg je niet te maken met dwarrelend stof.

Schuren voor schilderen

Bij het ontvetten gaf ik al aan dat je schuren kan combineren met ontvetten door gebruik te maken van een schuurspons. Lees hiervoor "ontvetten combineren met schuren". Natuurlijk kun je ook gewoon droog schuren. Dit wordt naar mijn weten ook het meest vaak gedaan. Schuren kun je vaak het best in etappes doen. Dit houdt in dat je kunt beginnen met wat grover schuurpapier en zodoende steeds fijner gaat schuren. De grofheid van het schuurpapier wordt aangegeven met de P gevolgd door een getal. Dit getal geeft aan hoeveel korreltjes er op de 1cm2 zitten, oftewel: hoe lager het getal, hoe grover het schuurpapier.

De grofheid van schuurpapier wordt aangegeven door P, gevolgd door een getal. Hoe lager het getal, hoe grover het schuurpapier.

Ik begin zelf vaak met P120, je hebt ook al schuurpapier van P60 maar dat is wel héél grof en vaak onnodig. Zodra het met P120 geschuurd is, ga ik het nog even langs met P240.

Ik maak het meest gebruik van schuurpapier P120 en P240.

Stofvrij schilderen

Als je droog bent gaan schuren, is het belangrijk om het oppervlak en de ruimte stofvrij te krijgen. Mocht je het te schilderen item buiten kunnen schuren dan zou ik dat sowieso van harte aanbevelen. Afstoffen kun je doen met een zachte borstel en bij voorkeur dus buiten. Binnen blijft het stof langere tijd hangen en kan daardoor gemakkelijk terecht komen op het te schilderwerk. Indien je alleen maar binnen kan afstoffen dan kun je het te schilderen oppervlak, na het afstoffen, even afnemen met een vochtige doek. Ga in dat geval ook niet direct na het afstoffen beginnen met schilderen maar wacht even tot het naar beneden gedwarreld is.

Gebruik grondverf (op waterbasis)

Is grondverf echt nodig? Ja, eigenlijk wel. Allereerst is grondverf veel voordeliger dan lak. Daarnaast gaan de 'poriën' van nieuw hout open staan zodra je de eerste laag aanbrengt. Lak zou in hier in trekken, bij grondverf zorg je voor een lekkere laag op die poriën waardoor de lak hier vervolgens niet in trekt.

Grondverf is verkrijgbaar in twee 'kleuren': grijs en wit. Kies grijs indien je een donkere lak gaat gebruiken en wit... Als je een lichtere lak gaat gebruiken. Zo simpel kan het zijn. Mocht je nou alleen witte grondverf hebben en een donkere kleur moeten lakken, dan zou ik niet direct naar de bouwwinkel racen overigens. Het is geen immense zonde als je een 'verkeerde' kleur grondverf gebruikt en het zal het resultaat niet beïnvloeden. Je hebt enkel meer kans dat de lak minder snel dekt.

Het is geen probleem om een 'verkeerde kleur' grondverf te gebruiken. In het ergste geval dekt de lak minder snel.

Fineer en spaanplaat lakken/schilderen

Een heel terechte vraag die ik binnenkreeg: hoe kun je Ikea meubels van fineer/spaanplaat lakken? Om heel eerlijk te zijn dacht ik voorheen ook dat dit niet tot de mogelijkheden behoorde, maar eigenlijk is het perfect te doen! Inmiddels heb ik al veel van zulke meubels kunnen schilderen. Het belangrijkste bij dit type ondergrond is het gebruik van grondverf. Met lak ga je snel strepen in je werk krijgen als je geen gebruik maakt van grondverf. Ook zul je merken dat je de aangebrachte (grond)verf er vrij gemakkelijk afschuurt en dat dit anders is dan bij een houten ondergrond. Ga na het schilderen dus te werk met fijn (P240<) schuurpapier en duw niet te hard. Verder is dit echt verrassend goed te doen, dus laat je er zeker niet van weerhouden om bijvoorbeeld een Hemnes of een Billy hack te doen.

Deze hemnes-kast heb ik bijvoorbeeld geverfd in de kleur Okergoud van Flexa. Uiteraard heb ik de kast eerst gegrond:

Ikea Hack: Hemnes schoenenkast DIY met tips
Wat een mazzel had ik, toen ik de Hemnes schoenenkast van Ikea spotte in de koopjeshoek. Even daarvoor was ik hem aan het bewonderen in de showroom en besloot voor de zekerheid toch even een blik te werpen bij de koopjes, en ja hoor; daar stond mijn kast. Althans, nog

Hoogglans, zijdeglans, extra mat

Verf is er in verschillende glans-gradaties. Hoogglans zie je veelal terug in jaren-30 woningen op de paneeldeuren en bij dergelijke deuren zou ik zeker niet voor zijdeglans of extra mat gaan. Bij mijn Ikea hacks maak ik gebruik van extra matte verf; zonder glans. Het meest tevreden ben ik over de verf van Flexa Creations. Het schilderen met matte verf is gemakkelijker dan met hoogglans. Hoogglans is echt wel the next level waarbij je gemakkelijker te maken kunt krijgen met druipers. Om eerlijk te zijn; lakken met hoogglans laat ik aan mijn man over. Allereerst omdat de 'kleur' wit hier vaak om de hoek komt kijken en ik het erg saai vind om wit te schilderen maar vooral omdat schilderen met hoogglans gewoon echt wel een vak apart is. Je kunt ook voor zijdeglans gaan, zelf zou ik dit ook niet zo snel op meubels aanbrengen. Ik ga liever vol ergens voor en kom dan vaak uit bij hoogglans of extra mat.

Mis je nog informatie of heb je een andere vraag? Mail mij en ik zal het verwerken op deze pagina.

Contact
Renske Janse - Interieurstylist, blogger, fotograaf, promoter uit Haarlem. KvK: 84159464