Wandplank boven de bank

"Een wandplank boven de bank" is het perfecte antwoord op de vraag: "Wat hang je aan de muur boven de bank?" Hoewel de mogelijkheden eindeloos zijn, kan het toch behoorlijk lastig zijn om iets op te hangen dat naar je zin is. Ik zoom in op de optie om een wandplank boven je bank te hangen. Sinds onze verbouwing 5 jaar geleden, heeft onze muur zeer veel lagen verf gezien en de wandplank was keer op keer een blijvertje. Ik vind deze blog zo leuk! Je ziet precies dezelfde muur, met dezelfde bank en daaromheen alle make-overs die hier hebben plaatsgevonden.

De juiste wandplank kopen

Wandplanken zijn er in alle soorten en maten. Zo heb je de bekende zwevende wandplanken van Ikea: Lack. Fijne wat diepere wandplanken en als voordeel dat je geen ophangsysteem ziet. Het nadeel is dat het zich minder goed leent voor fotolijstjes want er is geen opstaand valrandje. Voor boven de bank vind ik ze persoonlijk ook minder geschikt omdat ze best diep zijn. Ik hou van grote gebaren dus mijn voorkeur is een lekkere lange wandplank. Zelf heb ik de eikenhouten wandplank 170cm van vt-wonen.

Voor boven de bank is een ondiepe, lange wandplank erg geschikt.

Optie 1: kies een wandplank met kleurvlak

Ik ben zelf dus grote voorstander van een lekkere wandplank boven de bank. Ik zie het als voordeel dat je continu kan variëren met de accessoires die je erop zet. Wij hebben inmiddels al 7 jaar een wandplank boven onze bank en gezien mijn verander drang is dit toch wel een ultiem succes! Door de muren eromheen aan te passen, is het toch elke keer weer een ander gezicht.

In bovenstaand blog hing de plank er net, voorzien van een kleurvlak erboven. Ik vind dit een heel gezellige en sfeervolle aanblik. Door er een vlak boven te verven, krijg je een geweldige afkadering waarin je accessoires een mooi podium krijgen.

💡
Meer over deze make-over lees je in: "Kleurvlak op de muur in de woonkamer verven, zo doe je dat"

Optie 2: wandplank met horizontale kleurvlakken

Je kunt er ook voor kiezen om de lijn van de wandplank te verlengen en te gaan voor horizontale kleurvlakken. Als je hiervoor kiest dan verleng je de ruimte optisch. Ik heb hierbij de kleuren Bordeaux Leaf en Cheeky Chestnut gecombineerd. Tussen de kleuren door heb ik witte banen van 5xm dikte aangebracht. Mijn man had namelijk de wens voor meer wit in huis en zo heb ik toch een beetje aan zijn wens voldaan.

Wandplank boven de bank met horizontale lijnen
Door horizontale kleurvlakken aan te brengen, verleng je de ruimte optisch.
💡
Meer over deze make-over lees je in: "Bordeaux Leaf en Cheeky Chestnut, kleurvlakken op de muur"

Optie 3: wandplank met groot kleurvlak rondom

Het is ook een optie om de breedte van de bank door te trekken op de muur. In dat geval heb je een groot kader rondom de wandplank en wordt deze mooi bij de bank betrokken. Eerst heb ik alleen een Okergoud kleurvlak aangebracht en later besloot ik om Heartwood eromheen aan te brengen. Ik heb het kleurvlak niet tot het plafond door laten lopen maar de hoogte van de deur aangehouden. Dan wordt het niet zo'n harde afscheiding.

💡
Meer over deze make-over lees je in: "Okergoud en Heartwood in de woonkamer, een heerlijke match"

Optie 4: egale muur rondom de wandplank

Optie 4 laat de wand zien zonder kleurvlakken: gewoon een geheel roze wand. De kleur Mild Berry van Flexa heeft er ruim een jaar op gezeten! Misschien zelfs wel bijna 2 jaar. Ook zonder het accent via kleurvlakken op de wandplank te leggen, is het alsnog zeer geschikt als muurdecoratie boven de bank.

💡

Het roze in de woonkamer bleef heel goed bevallen, toch wilde ik na een tijd een kleur met net wat meer pit. Ik viel als een blok voor de kleur Buzz Colour 7 van Flexa.

💡

Conclusie: wandplank boven de muur

Conclusie: ik raak op alles uitgekeken, behalve op de wandplank! De kracht zit hem voor mij echt in het kunnen blijven variëren met wat erop staat en het feit dat het een groot gebaar is op de wand.

Verzoek: Deze blog bevat geen gesponsorde content. Wel ontvang ik een kleine commissie als je via de linkjes in deze blog iets koopt. Het kost jou niks extra's maar het zorgt er wel voor dat ik dergelijke content kan blijven maken. Win-win.