Een nieuwe keuken kopen

Een nieuwe keuken? Die koop je niet iedere dag! Daarom is het belangrijk om van te voren goed na te gaan wat jij nodig hebt in jouw nieuwe keuken. In deze blog deel ik een aantal tips die ik ook met mijn klanten deel.

Tips voor jouw nieuwe keuken

De tijden zijn veranderd, vooral als het zo'n 20 jaar geleden is dat jij voor het laatst een nieuwe keuken hebt gekocht. Los daarvan zijn er ook basale tips die je eigenlijk wel graag wilt weten om optimaal te genieten van jouw nieuwe keuken. Hierbij een lijst die je kunt gebruiken als keuken inspiratie!

Denk aan je werk driehoek

Werk driehoek? Yes! Pakken, spoelen en koken! Oftewel: de locatie van jouw koelkast, spoelbak en kookplaat. Let erop dat je gemakkelijk door jouw keuken kunt bewegen en geef het voorkeur om het spoelgedeelte dichtbij je koelkast te plaatsen en niet je kookplaat!

Ga maar na: je pakt sperziebonen uit de koelkast, deze ga je eerst schoonmaken en vervolgens koken. Onthoud deze volgorde bij de aanschaf van een nieuwe keuken. Je wilt niet een stuk heen en weer moeten lopen met je natte sperziebonen. Toch?

Werkdriehoek in de keuken

Heb je een rechte keuken? Kies dan bij voorkeur voor een opstelling zoals op deze foto. Stel je voor dat je de kookplaat en het spoelgedeelte andersom had gedaan. Dat is ontzettend onpraktisch!

Zorg voor ruimte naast je koelkast

Heb je een hoge koelkast? Zorg er bij voorkeur voor dat je een tas kwijt kunt op het aanrechtblad naast je koelkast. Dit is ontzettend prettig indien je boodschappen hebt gedaan: je zet de boodschappen naast je koelkast en je kunt moeiteloos jouw koelkast inladen met je verse voedsel.

Kies voor lades in plaats van kasten

Vooral als je een oude keuken hebt, zul je vast gewend zijn om al je spullen in kastjes op te bergen. Wist je dat lades een stuk gebruiksvriendelijker zijn? Je trekt namelijk de complete inhoud naar voren waardoor je veel meer overzicht hebt. Zo hoef je niet te graven in je kastje omdat je wat moet hebben dat helemaal achterin ligt.

Geef de voorkeur aan een inductie kookplaat

Op inductie kun je veel sneller koken dan op gas. Verwar inductie niet met elektrisch koken! Want elektrische kookplaten zijn juist weer tergend langzaam. Deze tref je (met pech) regelmatig in vakantiewoningen. Inductie koken gaat heerlijk snel en is een stuk efficiënter omdat je met inductie alleen het oppervlak van de pan verhit.

Let op de hoogte van de plint

Sommige keukens hebben een bijzonder hoge plint terwijl dit ten kosten gaat van de opbergruimte. Zie je een keuken die jou aanspreekt? Check dan hoe hoog de kasten/lades zijn en zorg ervoor dat kostbare bergruimte niet verloren gaat door een onnodig hoge plint.

Ruimte tekort? Kies gewoon voor bovenkastjes!

Trends komen en gaan. Het ene moment zijn bovenkastjes uit den bozen, het volgende moment is het weer een trend. Kijk vooral wat bij jou en jouw situatie past! Heb je weinig bergruimte? Geef dan gewoon voorkeur aan mooie bovenkastjes!

Bovenkastjes in de keuken

Denk twee keer na over glazen deurtjes

Het kan een gezellige en landelijke uitstraling aan je keuken geven: glazen deurtjes. Denk toch echt twee keer na voordat je dit aanschaft. Vraag jezelf af hoe opgeruimd jouw kastje eruit ziet achter deze deurtjes. Wil je dit echt allemaal in het zicht hebben?

Laat je goed informeren

Deze tips gaan jou ongetwijfeld helpen bij de aanschaf van een nieuwe keuken. Wil je sparren of nog meer tips? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen of bekijk al mijn andere blogs vol keukeninspiratie.