Eetbak en drinkbak voor de hond (of kat) maken

Onze hond Izzie wordt een dagje ouder. Maarliefst 12 jaar loopt dit wezen door ons huis.

Onze hond Izzie

De laatste tijd vertoond madame wat bijzonder gedrag: ze trekt opeens de broodbak in het keukeneiland open om daar vervolgens uit te snoepen. Op vakantie heeft ze zelfs 5(!) Luikse Wafels met chocolade opgegeten! 5! Dat staat gelijk aan haar lichaamsgewicht van 5kg. Reken maar uit hoeveel je er zelf naar binnen zou moeten werken.

Ook als het neerkomt op haar eet- en drinkbak, maakt ze er opeens graag een zooitje van. Ik had al een anti-slip mat onder de bakken gezet, welke ook nog eens vocht op kan nemen. Op zich handig alleen niet voldoende voor onze doerak.

Eet- en drinkbak op een matje

Overigens is ze ook heel gepassioneerd in het lostrekken van de draadjes van het kleedje. En dan daarbij vind ik het geheel echt een afschuwelijk aanzicht. Hoogste tijd om lekker een DIY te bedenken, want ik vind dit spektakel afbreuk doen aan de rest van ons interieur.

Eet- en drinkbak standaard maken van hout

Izzie zit laag aan de grond, maar ook haar nek zal een dagje ouder worden, onze oma. Door de standaard iets hoger te maken, hoeft ze ook wat minder te bukken. Een hond mag wat te wensen hebben. Ik besloot een eenvoudige DIY te bedenken, die makkelijk te copy-pasten is naar andere huishoudens. Ik zal uitgebreid uitleggen hoe ook jij deze standaard kan maken.

Deze eetbak en drinkbak standaard is eenvoudig te maken, ik laat je zien hoe.

Dit heb je nodig bij het maken van de eet- en drinkbak standaard

Een overzicht wat je nodig hebt als je ook aan de slag wil met deze DIY:

How to: eet- en drinkbak standaard maken

Stap 1: bepaal de maat en zagen maar!

Izzie heeft bakjes van Ø13cm. Ik vond het een mooi formaat om de standaard 40cm te maken. Zo passen de bakjes mooi naast elkaar en is er ook ruimte voor de tussenlatjes.

De latjes heb ik ingekort met onze inkortzaag. In totaal heb je 6 van deze latjes nodig. Daarnaast heb je 3 latjes nodig van 150mm als staanders.

Tip van Rens: meerdere latten van hetzelfde formaat nodig? Zaag meerdere in één keer door ze op elkaar te leggen. Voor extra veiligheid kun je ze even aan elkaar tapen met schilderstape.

Stap 2: (optioneel) maak de latjes smaller

Ik heb deze standaard gemaakt van restanten hout. Deze latten waren 69mm breed, ik vond 55mm een fijnere breedte voor de standaard. Daarom heb ik de 6 latten smaller gemaakt en ook de drie latjes die als staander komen. Als je nieuwe latten haalt, kies dan meteen een geschikt formaat.

Stap 3: lijmen maar!

Vervolgens kun je al gaan lijmen, fijn he! Zo makkelijk gaat dat. Ik heb een roerhoutje afstand gehouden tussen alle latjes, van de zijkanten 2cm naar binnen laten springen en aan de voor- en achterkant 1cm ruimte gehouden. Dan komt het er zo uit te zien:

Voorbeeld van het hout dat vastgelijmd is

Ik heb de latjes ook nog vastgezet met een tacker maar je kunt natuurlijk ook met spijkertjes extra versteviging geven.

Stap 4: zaag de rondjes uit

Vervolgens zaag je de rondjes uit. Kies bij voorkeur RVS bakjes met een extra breed bovenrandje. Zo kan het bakje er mooi in vallen. In mijn geval moest ik Ø13cm uithalen. Het makkelijkste is om dit met een passer af te tekenen maar je kunt ook iets zoeken dat dezelfde diameter heeft. Bepaal uiteraard het centrum van de plek waar de bak moet komen en je kan zagen! Ik heb gebruikgemaakt van onze decoupeerzaag. Fijn: het hoeft niet heel netjes want de bakjes vallen er overheen.

Stap 5: lijm de onderkant vast

Vervolgens kun je de onderkant vastlijmen. Houd weer dezelfde afstand aan met de roerhoutjes en lijn uit met de bovenzijde:

Stap 6: schuren, primen/grondverven en lakken

Tot slot schuur je het geheel op en dan kun je het geheel primen/grondverven en lakken. Ik heb gebruikgemaakt van spuitverf maar je kan ook met een kwast aan de slag.

Eet- en drinkbak standaard gegrond met witte primer

Ik heb overigens gekozen voor een wat meer rustieke look. Je kan er ook voor kiezen om meer te schuren en het minder geleefd te laten ogen.

Het resultaat van de eet- en drinkbak staander

En dan is het klaar! Appeltje eitje. Een leuke, eenvoudige DIY. Izzie hoeft nog minder te bukken en we hoeven niet meer steeds te dweilen want deze unit gaat madame niet meer om kunnen gooien!

Izzie de hond met haar nieuwe bakjes
Izzie met haar nieuwe eet- en drinkbakhouder
Onze hond Izzie die uit haar bakje eet

Nog meer DIY inspiratie?

Ook zo dol op Do It Yourself'en? Bekijk dan deze pagina vol andere leuke klussen:

Verzameling van de leukste Ikea Hacks en DIY’s met stappenplan
Ikea Hacks, zó leuk om te doen! In 2020 won ik de 1e prijs voor het maken van de leukste Ikea Hacks. Ook die hacks kun je hier terugvinden, met tips! Enjoy!