Kussenhoes breien voor beginners

Een sjaal breien is een algemeen bekend fenomeen. Heb je er ook al eens aan gedacht om een eigen kussensloop te breien? Ik kan je vertellen dat dit allesbehalve ingewikkeld is. Als jij een sjaal kan breien dan kun je ook zeker een kussenhoes breien. Op deze manier heb je super goedkoop een nieuw kussen in huis liggen!

💡
Tip: Bij deze winkels shop je wol:
- Pipoos (ook uitgebreid en voordelig!)
- HEMA
- Action
- Zeeman
💡
Tip2: Kies voor vollere garen/wol. Ga aan de slag met breinaalden met een dikte vanaf 10. Ook deze shop je bij bovenstaande winkels.

Steken opzetten voor het breien

Voor het breien van een kussenhoes koos ik voor een gemêleerde stof: blauw, gemengd met wat tussenstukjes oranje voor een wat speelser effect. Ik heb 30 steken opgezet voor een kussen van 40cm. Achteraf had ik beter uitgekomen met 35 steken maar met 30 zou je het ook kunnen redden. Begin je net met breien? De eerste 2 banen zijn altijd het lastigst omdat het draad dan nog niet lekker mee kan rekken. Geef de moed dus niet op!

Breiwerk voor de kussenhoes

Je kunt ervoor kiezen om alles recht te breien of averecht of af te wisselen. Ik ben er zelf totaal niet goed in om een patroon aan te houden, met een gerstekorrel raak ik al compleet de kluts kwijt. Ik heb dit kussen dan ook zonder 'regels' gemaakt. De ene keer deed ik recht, dan averecht, net waar ik zin in had en wat een speels effect zou geven. Uiteindelijk had ik alleen nog maar zin om recht te breien en zodoende is de achterkant (of voorkant) een neutraal patroon. Mijn man vond dit persoonlijk mooier, want het staat rustiger. Aldus de input van de man.

💡
Tip: Heb je de smaak te pakken. Kijk hier dan hoe je een deken kunt haken.

Kussenhoes breien: meten is weten

De draden worden super rekbaar, meet daarom goed wanneer het kussen past, je mag de stof gerust lekker oprekken. De reacties van mijn gezin waren vooral dat het niet zou passen en te klein zou zijn, nou, nee hoor! Gewoon oprekken die hap. Als je lang genoeg hebt gebreid, dan kun je het laatste stuk afbreien. Je breidt 2 steken en haalt vervolgens de nieuwste steek over de vorige, daarna zet je er weer 1 op en zo ga je door. Duidelijk? Niet echt hè? Op youtube staan handige video's!

Kussenhoes breien

Kussenhoes bevestigen

Als je je stof klaar hebt, moet je hem nog om een kussen aanbrengen. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van een haaknaald en op die manier alle zijden aan elkaar gehaakt. Eigenlijk verbind je beide kanten gewoon aan elkaar zoals je een stuk stof ook aan elkaar zou naaien. Als je het in je handen hebt dan zie je al snel wat de bedoeling is. Althans, dat hoop ik, want ik heb hier zelf geen handleiding voor gezocht.

Eigen kussenhoes breien: super goedkoop!

Yes, super goedkoop! Voor nog geen 3 euro heb ik een nieuw kussenhoesje, in de kleur die ik leuk vind en door het zelf te maken maakt het je interieur weer net een tandje meer eigen. Dus, nog geen winterplannen? Brei een kussenhoes.

Hond voor de kussenhoes
Gebreide kussenhoes op de bank

Meer DIY inspiratie? Kijk dan eens bij mijn verzameling DIY-blogs:

DIY Interieur inspiratie
Zin om je handen uit de mouwen te steken? Neem een kijkje bij deze DIY-blogs, vol inspiratie, stappenplannen en klustips. Mijn DIY-klussen zijn voordelig.