Hoe richt je een kleine kinderkamer in?

Ik kreeg weer eens een toffe opdracht voor mijn kiezen: het ontwerpen van een kinderkamer. En niet zomaar een kinderkamer, een kamer met een behoorlijke lijst aan wensen in combinatie met: beperkte ruimte.

De kinderkamer wensen van de klant

Uiteraard begon ik deze klus met een analyse van de klantwensen. En minstens zo belangrijk: de wensen van de 9-jarige dochter. Ook zij mocht helemaal los gaan op Pinterest om een leuk inspiratiebord te maken. De wensen voor de kinderkamer waren als volgt:

  • Plaats voor een hoogslaper van 140x200;
  • Mogelijkheden om zoveel mogelijk te knutselen;
  • Een bureau dat zowel door dochter als moeder (thuiswerken) gebruikt kon worden;
  • Opties om kleding op te bergen;
  • Ruimte voor een bank!

Succes Rens, met die 8m2 en deze geweldige wensenlijst. Eerlijk? Dit vind ik de leukste opdrachten. Om van het gevoel van mission impossible naar een tof resultaat te werken.

Het gevoel van mission impossible naar een tof resultaat. Ik hou ervan!

Op bezoek bij de klant, hallo kinderkamer to be!

Bij de klant thuis kon ik een nog beter beeld krijgen van de ruimte, de lichtval en deze klant was zo aardig dat ik before en after foto's mag maken! Hierbij de before-foto's:

Het gaat om een vrij vierkante kamer met een leuk speels raam en vensterbank, het groene kleed en de gordijnen zouden blijven en voor de rest kreeg ik Carte Blanche, wat een feest! Zoals te zien was dit de ouderslaapkamer en dochter heeft de luxe om deze kamer om te dopen tot haar eigen kinderkamer.

Leuk behang voor de kinderkamer

Vanuit de afspraak met de klant, ben ik meteen doorgereden naar Kwantum. Als interieurstylist kom ik vaak in woonwinkels omdat ik het belangrijk vind om op de hoogte te zijn wat waar verkrijgbaar is en voor welke prijs. Ik had meteen een behang in gedachten voor de kinderkamer en wilde deze nog even in het echt bekijken.

Als interieurstylist kom ik vaak in woonwinkels om op de hoogte te zijn van het actuele aanbod.

Ik stuurde de klant een link naar het behang met de vraag wat hun dochter hiervan vond en ik kreeg een heel enthousiaste reactie dat ze behang COOL vond en dat ze het op twee muren wilde. Top, dat wilde ik ook!

Kinderkamer ontwerpen in SketchUp

Ik had de wensen van de klant leren kennen, ik had een kleurpalet in mijn hoofd en de keuze voor het behang was snel gemaakt. Ik kon aan de slag met het ontwerp voor de kinderkamer!

Door de plattegrond in te tekenen, gaat mijn brein als automatisch aan de slag met het bedenken van indelingen. Door elke keer weer de ruimte tot mij te nemen en te schuiven met meubels, leer ik de ruimte goed kennen. En ja: het is dan nog best stoeien om tot de ideale indeling te komen. Ik teken meerdere opties naast elkaar in en na een tijd valt - zoals gebruikelijk - alles op zijn plek en hebben de meubels een ideale plek gevonden.

Out of the box denken

Deze leuke klanten houden van klussen, hoe blij kun je worden als interieurstylist? Klanten die van klussen houden, je opzadelen met een uitdagende opdracht én van kleur houden? Beter kan niet! Doordat deze klanten van klussen houden, geeft dat mij nog meer mogelijkheden om out of the box te denken. En zo kon ik toewerken naar een creatief ontwerp.

Kinderkamer ontwerp showen

Met deze opdracht heb ik geprobeerd zo spoedig mogelijk het resultaat te delen. Stel je voor, je bent 9 jaar, je krijgt je eigen slaapkamer die een interieurstylist voor jou ontwerpt. Ik kan me voorstellen dat elke dag er een te lang is. Daarom deed ik mijn best om ervoor te zorgen dat deze klanten het volgende weekend al zouden kunnen klussen. Maar natuurlijk moest eerst de tussenstand gedeeld worden!

En dus plande ik een beeldbelafspraak in. Zo kon ik een rondleiding geven in het ontwerp en vertellen hoe ik tot dit ontwerp ben gekomen, wat andere opties zijn, vragen hoe de klant de kleuren vindt en of er nog veranderingen wenselijk zijn. Er werd volop meegedacht en al snel kwamen we tot de conclusie dat ik nog een aantal kleine aanpassingen kon doen en dat het dan helemaal naar hun zin was.

Dit hadden we zelf niet kunnen bedenken.

Als de klant deze zin noemt, dan is mijn missie geslaagd. Eigenlijk is dit de meest waardevolle feedback om te krijgen, althans, voor mij. Ik wil natuurlijk van meerwaarde zijn en klanten helpen om de meest ideale oplossing te bedenken en de kleuren te combineren wat zorgt voor een gezellige kamer die in balans is. Dus yay en vink dat het weer geslaagd is om tot een ontwerp te komen die de klant zelf niet had kunnen bedenken.

Resultaat van de kinderkamer

En was was het plan geworden? Ik wilde vooral optimaal gebruikmaken van de ruimte onder het bed. In eerste instantie had ik in de hoek een knutsel'hoek' ingetekend maar ik merkte dat ik daarmee vastliep met de andere wensen. Want de bank moest ook een fijne plek hebben. Uiteindelijk kwam ik tot het idee om een scheidingswand onder het bed aan te brengen. Zo ontstaat er een afgesloten plek om te knutselen (of werken) en ontstaat er bij de bank een fijn chill hoekje. Deze fijne hoge kamer heb ik extra benadrukt met kurk op rol van vloer tot plafond, waar allemaal knutsels en foto's aan geplakt kunnen worden én omdat de dochter zelf ook graag klust, heb ik haar een leuke DIY opdracht gegeven om de Skadis Borden te verven.

3D ontwerp SketchUp van de kinderkamer, bureau met bureaustoel, gele muren
Zijaanzicht kinderkamer met bureau, bank en hoogslaper
3D ontwerp SketchUp kinderkamer met roze en gele kleuren

Kinderkamer inrichten

Dat weekend kreeg ik al enthousiaste foto's, hoe de kamer geel geverfd werd (ja: ook het plafond!) en hoe het behang tegen de wanden werd aangebracht. De enthousiaste dochter had haarzelf ook in een maanpak gehesen om mee te helpen klussen. Zodra de kamer helemaal af is, ga ik langs om de after foto's te maken en die zal ik hier dan ook zeker delen!

Kun jij hulp gebruiken?

Een kamer sfeervol inrichten of een ideale indeling bedenken is niet altijd even gemakkelijk. Kom je er niet uit of wil je graag kijken of ik iets voor jou kan betekenen? Bekijk dan zeker mijn aanbod-pagina:

Pakketten
Ik werk uitsluitend met 3D ontwerpen omdat mijn kracht en passie hierin het best tot zijn recht komt. Ik ontwerp zowel voor particulieren als voor bedrijven, in Haarlem én ver daarbuiten.