Alternatieve kerstboom zelf maken

Zelf maken, zelluf doen, wie mij kent weet dat dit is hoe wij ons leven vormgeven. Zelfstandig, net even anders en altijd aan het klussen. Zo vonden we dit jaar dat de kerstboom ook zelf gefabriceerd moest worden. Telepatisch als mijn man en ik zijn, liepen we allebei met ditzelfde idee rond. Terwijl hij zijn plan opperde, liet ik hem een printscreen van de dag ervoor zien: dat idee had ik óók. Dus ja, het kon dan ook niet anders dan dat dat plan groen licht zou krijgen.

Allereerst wil ik een dikke chapeau uitdelen aan mijn man, die bij elk project vergeet zijn mobiel erbij te pakken voor procesfoto's. Dit keer heeft hij trouw geluisterd en mij verblijd met klus-foto's! Fijne samenwerking, dank, dank!

Alternatieve kerstboom maken, de opties

Of het aan onze kinderen (6&7 jaar) ligt, of dat dit een generatie-ding is, dat zal ik in het midden laten. Bij het woord "kerstboom" kregen we meteen te maken met twee kritische schoolkinderen. Een normale kerstboom is zonde, een kerstboom van plastic is slecht voor het milieu, hun plan was een kerstboom van papier: dat kun je recyclen. Tot zover de preek. Ik besloot er niet al te veel over na te denken en voor het - ook niet al te milieuvriendelijke - MDF te gaan. Vooral toen de telepathie zijn werk bleek te doen. Kerstbomen en telepathie, het is toch allemaal wat.  Er zijn tal van alternatieve kerstbomen te vinden, mijn vereiste was vooral dat onze kerstboom klein zou blijven. Ik vind het allemaal wel zozo met dat ding. Wat ook een heel tof idee is: een vilten kerstboom kopen of zelf maken.

Onze keuze: een alternatieve kerstboom van MDF

MDF is een van de weinige spullen die niet zo gigantisch duur is geworden sinds de mega inflatie. Een budget DIY is zeker welkom in deze tijd. Alhoewel de meeste mensen geen freesmachine zullen hebben, zou je een poging kunnen wagen met een figuurzaag. Ehhh, succes. Ik moet bekennen, wij hebben ook wel heel enthousiast gefiguurzaagd voor de babykamer van onze dochter:

Houten boom voor kinderkamer decoratie, met de hand gefiguurzaagd

Ja, deze is serieus met de hand uitgezaagd, de hoogte is zo'n 180cm. Tegenwoordig gaan dergelijke klussen een stuk eenvoudiger.

Lekker offtopic weer. Terug naar de kerstboom. Wij hebben hier natuurlijk onze freesmachine voor gebruikt, nu we die toch hebben. Mijn man heeft de kerstboom in geprogrameerd zodat Kees de Frees de rest van het werk kon verrichten. Dit ziet er zo uit, waarbij de rode lijn de paden aangeeft die de freesmachine zal vervolgen.

Laptop met technisch beeld

Daar gaat Kees, wat een goeie kerel is dat toch. De Kerstboom bestaat uit 5 van dergelijke platen.

Freesmachine freest de kerstboom uit

Dat ziet er dan ongeveer zo uit:

freesmachine klaar met het uitzagen van de kerstboom

Klaar is Kees. Vervolgens hadden we dus 5 platen kerstboom die in elkaar gezet konden worden. Maar eerst hebben we ze lichtjes opgeschuurd:

klaar is kees, de losse onderdelen van de kerstboom

En zo heb je een mini bouwpakket. En nog fijner: je behoudt ook nog eens ruimte op zolder! Wat een feest, is het niet? Indien gewenst kun je het MDF natuurlijk nog verven of in een kleur spuiten (mijn voorkeur). Voor nu hebben we deze rakker MDF-kleurig gelaten. Puur voor de verandering.

Het resultaat van onze DIY alternatieve kerstboom

Yes! Hij is klaar. Mijn wens was dat het boompje naast de bank kon komen te staan en dat is zeker gelukt!

kleine DIY alternatieve kerstboom staat naast de bank op tafel

Om nog wat zakenpartners van Daan te verblijden met deze kerstboom, hebben we nog een paar extra gemaakt. Ja sorry mensen, voor mijn kerstkaartenactie gaat het mij net te ver om voor iedereen zo'n kerstboom te maken ;-).

productiewerk: twee kerstbomen zijn klaar

Onze DIY kerstboom aankleden

Respect voor iedereen die het geduld heeft om een enorme kerstboom prachtig op te tuigen. Bij mij ontbreekt het daarin aan discipline, geduld en de zin om er veel geld aan uit te geven. Ik vond dat ik al heel ver kwam met mijn kerstballenset van Hema voor 4,25 euro in combinatie met een ketting van Action van rond de euro.

Roze woonkamer met de alternatieve kerstboom
roze woonkamer, alternatieve kerstboom ingezoomd

Benieuwd naar een eenvoudige kerst DIY die (waarschijnlijk) iedereen uit kan voeren? Bekijk dan deze blog:

Kerst DIY: kerstdecoratie knutselen voor volwassenen én kids
Kerstdecoratie knutselen voor volwassenen waar je kinderen bij kan betrekken? Maak deze leuke kerstslinger met pompons en kralen.