Het is weer tijd voor de voorjaarsschoonmaak

Ah, de voorjaarsschoonmaak. Het is de tijd van het jaar waarin we de winter naar buiten vegen en ons huis klaarmaken voor het zomerseizoen. Maar waar moet je beginnen? En hoe zorg je ervoor dat je niet halverwege opgeeft en op de bank belandt met een zak chips? Al chronisch chaotisch persoon is enige houvast welkom, daarom deel ik hier mijn tips met jou om van je voorjaarsschoonmaak één groot succes te maken.

5 handige tips voor een succesvolle voorjaarsschoonmaak

Vele handen maken licht werk

Als je samen met andere mensen in je huis woont, zorg er dan voor dat iedereen de handen uit de mouwen steekt. Geef kinderen slimme klusjes die ze zelfstandig kunnen uitvoeren. Geef ze bijvoorbeeld de opdracht dat de grond in hun slaapkamer leeg moet zijn. Je kunt er ook een spel van maken door de timer te zetten en de opdracht te geven zoveel mogelijk binnen die tijd op te ruimen. Kinderen houden vaak wel van wat competitie. Schoonmaken hoeft niet saai te zijn. Maak er een wedstrijd van. Hoe snel kun je de kamer stofzuigen? Hoeveel stof kun je van de lampenkap afhalen?

Investeer in fijne schoonmaakspullen

Schoonmaken wordt een stuk plezieriger met fijne spullen. Loop je bijvoorbeeld steeds te hannessen met een veel te natte dweil? Dan is deze twist dweil een enorm fijne uitkomst. Heb je een stofzuiger die geen haar opzuigt? Investeer dan eens in een Dyson die je ook nog eens gemakkelijk mee naar boven neemt. Of koop een lading schoonmaakspullen bij Action.

Deel de grote schoonmaak op in kleine etappes

Het is gemakkelijk om overweldigd te raken door de omvang van de voorjaarsschoonmaak. Begin daarom klein en werk in delen. Pak bijvoorbeeld eerst de keuken aan en doe dan de badkamer. Of begin met de kleinere kamers voordat je aan de grote slaapkamer begint. Door klein te beginnen, maak je het behapbaar en houd je de motivatie erin.

Beloon jezelf na elke voltooide taak of neem regelmatig pauzes om even bij te komen. Zet een timer en werk in blokken van 30-60 minuten. Na elke blok kun je even pauzeren en wat anders doen zoals koffie drinken. Of bel een vriend of familielid en maak een afspraak voor na het schoonmaken. Dit geeft je iets om naar uit te kijken en zorgt voor een extra motivatie om de klus te klaren.

Zeg laagdrempelig gedag tegen zooi

Ik ben een heel makkelijke weggooier en dat helpt mij enorm met het aan kant houden van mijn huis. Ik ben behoorlijk chaotisch en rommelig en door minder spullen te hebben, wordt het veel eenvoudiger om niet in een bende te leven.

💡
Als je het lastig vind om spullen weg te gooien, dan zijn de volgende vragen heel eenvoudig: hoeveel plezier heb ik van dit item? Of is het vooral een sta-in-de-weg? Hoe ernstig verandert jouw leven als je het item weggooid? Vaak is de conclusie dat het alleen maar in de weg staat en dat het niks bijzonders toevoegt. 

Zet een gezellig muziekje aan

Zorg ervoor dat de voorjaarsschoonmaak niet als moetje voelt maar dat het ook een gezellige sfeer geeft. Zet je favoriete muziek aan terwijl je het huis door poetst. Dansen tijdens het schoonmaken mag natuurlijk ook en meezingen is helemaal gezellig. Wij hebben een super fijne draagbare speaker die je zo in iedere ruimte meeneemt.

Met deze tips kan jouw voorjaarsschoonmaak niet meer misgaan. Begin klein, maak het leuk en hou de motivatie erin. En voor je het weet is je huis weer spik en span. Veel succes!

Verzoek: Deze blog bevat geen gesponsorde content. Wel ontvang ik een kleine commissie als je via de linkjes in deze blog iets koopt. Het kost jou niks extra's maar het zorgt er wel voor dat ik dergelijke content kan blijven maken. Win-win.